Zo maak je het huis in een mum van tijd schoon

Nederlandse vrouwen besteden gemiddeld 25 uur in de week aan het huishouden. Daarnaast nemen we de zorg voor de kinderen grotendeels voor onze rekening. Bijna iedere moeder loopt zichzelf weleens voorbij met werk, het gezin, tijd voor je partner en dan ook nog eens het huishouden. Het is dan ook niet vreemd dat we continu een opgejaagd gevoel hebben. Daarom 4 tips om tijd te besparen op het schoonmaken en hoe je ergernissen kunt voorkomen.

Een schoon huis gaf vroeger status. Het was een manier om aan de buitenwereld te laten zien hoe competent je was. Tegenwoordig is er geen eer meer aan te behalen en willen we er het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Logisch dat we in de afgelopen jaren steeds minder zelf schoonmaken.

 

Lekker schoon huis

Een schoonmaakster is natuurlijk een uitkomst. Helaas is dat financieel gezien voor de meesten van ons niet haalbaar. Daarnaast is een schoon huis met kinderen binnen de kortste tijd weer rommelig en vies. Terwijl we wel willen voldoen aan de hygiënische eisen die we stellen.

We komen er gewoonweg niet onderuit om vrijwel iedere dag de handen uit de mouwen te steken. En zo ben je al snel de hele dag in de weer met werk, het halen en brengen van de kinderen, koken, opruimen en schoonmaken. Hoe kunnen we dan toch tijd besparen en irritaties verhinderen?

 

1. Slimme apparaten

Intelligente apparaten helpen ons het huishouden te verlichten. Denk hierbij aan de robotstofzuiger. Deze kan zelfstandig het huis stofzuigen. Zo'n robot vereist helaas toch nog menselijke inspanning. Je zal zelf de hoeken van kamers moeten stofzuigen. Bovendien moet je eerst allerlei meubels aan de kant zetten om te voorkomen dat de robot de meubels door de kamer heen sleept. Tegenwoordig kennen we ook dweilrobots. Helaas is deze technologie nog niet feilloos ontwikkeld. De apparaten zijn duur en presteren nog niet goed genoeg.

Maar wist je dat je tegenwoordig ook kunt stofzuigen en dweilen tegelijkertijd? Zo heeft Kärcher de Floor Cleaner FC5 ontwikkeld. Het apparaat beschikt over twee microvezelrollen die maar liefst 500 omwentelingen per minuut maken. Hierdoor kun je het vuil perfect verwijderen. Je krijgt er zowel los droog als nat vuil mee weg. Hoe handig is dat als je kind weer eens een glas limonade heeft omgegooid of als je hond of kat met vieze natte poten het huis binnenkomt?

Doordat de Floor Cleaner twee functies in één apparaat combineert, ben je 50 procent minder van je tijd kwijt. Hiermee kun je alle harde vloeren in een mum van tijd reinigen, van natuursteen, marmer en grindvloer tot PVC, linoleum en zelfs gevoelige houten vloeren zoals parket en laminaat.  

 

2. Gebruik minder schoonmaakmiddelen

De supermarkten, drogisterijen en zelfs doe-het-zelfzaken staan vol met allerlei schoonmaakmiddelen voor specifieke huishoudproblemen. We kunnen kiezen uit een keur van reinigers voor onder andere de vloer, keuken, badkamer, ramen, spiegels en ovens.

Het nadeel van schoonmaakmiddelen is echter dat je er al snel teveel van gebruikt; maar liefst tot 40 procent meer dan noodzakelijk is. Het resultaat is streperige of vlekkerige vloeren. Je vloer kan zelfs een doffe laag krijgen en bij een tegelvloer worden de voegen snel vies. Dat betekent dat je je vloer kunt blijven schoonmaken, maar zonder goed resultaat. Gebruik dus echt de maximale dosis die op de fles staat. Meer is niet nodig, want het beschadigt je vloer en het is bovendien milieuvervuilend.

Kijk ook eens naar apparaten waarbij je een minimale hoeveelheid aan schoonmaakmiddel nodig hebt, zodat je minder vaak je vloer hoeft te reinigen vanwege de negatieve effecten van een schoonmaakmiddel. Door het aantal hoge omwentelingen hoef je bij de vloerreiniger van Kärcher amper een reinigingsmiddel te gebruiken. Het apparaat werkt namelijk 20 procent grondiger dan de ouderwetse manier van dweilen – zelfs tot aan de plinten - zodat je vloer er daadwerkelijk schoon uitziet.

Ook handig: het apparaat zuigt het vuile water direct af. Dit verdwijnt meteen in de vuilwatertank. De vloerreiniger werkt eigenlijk net als de bekende ruitenreiniger die het vuile waswater meteen wegzuigt. Je vloer is binnen twee minuten helemaal droog. Dat voorkomt achterblijvende voetafdrukken op je pas gereinigde vloer. Nooit meer dubbel schoonmaken dus.

 

3. Voorkom een vies sopje

Dweil je nog op de ouderwetse manier met en dweil of mop en een emmer sop? Dan is de kans zeer groot dat je het vuil alleen maar verder over je vloer verspreidt. Een natte dweil of mop kan namelijk geen vuil opnemen, wel afgeven. Dat betekent dat je het sop in de emmer regelmatig moet verschonen tijdens het schoonmaken van je vloer. En dat kost je weer onnodig veel tijd. De Kärcher Floor Cleaner FC5 voorkomt dit soort dubbele handelingen, omdat het vuile sop in de vuilwatertank terechtkomt.

Bijkomend voordeel van zo'n apparaat is dat je handen niet in contact komen met het vieze water. De schoonmaakmiddelen in je sop bevatten veelal agressieve chemische stoffen. Die zijn erg slecht voor je huid en nagels. Je huid kan ruw worden of vervellen. Je nagels kunnen splijten en breken.   

 

4. Verminder lichamelijke inspanning

Kun je geen voordelen bedenken van schoonmaken? Wij wel, want met een half uur stofzuigen verbrand je gemiddeld 119 calorieën. Een half uur dweilen ‘doet’ 77 calorieën. Klinkt goed, tenzij je fysieke klachten zoals reuma hebt. Dan is het gesjouw met emmers sop een nare klus.

De Kärcher Floor Cleaner FC5 is niet alleen handzaam in gebruik, maar is ook nog eens zuinig met water. De microvezelrollen worden constant bevochtigd met een minimale hoeveelheid water. Voor 60m2 hoef je slechts 400 ml water te gebruiken. Dat is net zo weinig als de inhoud van een fles afwasmiddel. Ter vergelijking: de inhoud van een huishoudemmer is ongeveer 10 liter. Dat scheelt erg veel gesjouw en is natuurlijk ook beter voor het milieu.

 

Wil je in een fris en netjes opgeruimd huis wonen en is schoonmaken niet je hobby? Met onze tips ga je gegarandeerd veel tijd besparen. Zodat je weer meer tijd voor jezelf en je gezin overhoudt en echt leuke dingen kunt doen.

© 2016 Bewuste Ouders | Alle rechten voorbehouden