Tso, waar staat dat voor? Deze afkorting staat voor tussenschoolse opvang. Lunchen op school is een onderdeel van Kinderstralen. Deze is specialist in tso van kinderen op basisscholen. Zij organiseren dagelijks voor ongeveer 15.000 kinderen dat kinderen op basisscholen kunnen overblijven. Tevens zorgen zij er voor dat kinderen even een moment van ontspanning kunnen pakken in hun lunchpauze, dat moment is namelijk vaak welverdiend. Zij kunnen dan eventjes opladen om vervolgens fris het volgende deel aan te kunnen gaan en zich volledig te geven. 

Kinderstralen biedt pauzeopvang bij de volgende schooltijden:
  • Tso bij reguliere schooltijden, dat heet overblijven
  • Pauzeopvang bij het continurooster
  • Pauzeopvang bij het gelijke-dagenmodel
Er zijn daarnaast ook losse tso modules waarvoor gekozen kan worden. Omdat Lunchenopschool.nl een onderdeel is van Kinderstralen worden deze beide door elkaar gebruikt. 

Wat belooft Kinderstralen jou als het gaat om de tso?

Bij de tso zorgt Kinderstralen ervoor dat kinderen zich veilig voelen als ze moeten overblijven, maar vooral ook dat ze welkom zijn. Het mag niet zo zijn dat het ene kind zich wel welkom voelt en het andere niet en dat geldt met name voor de factor veilig. In Nederland zijn ook ouders die hun ouders liever niet naar de tso laten gaan, dat is niet nodig en bovendien erg zonde. Ouders kunnen namelijk hun kind met een gerust hart laten overblijven. Bij Lunchen op school is het overblijven dus een waardevol onderdeel van de schooldag en het is niet zomaar een pauze die moet worden overbrugt. Het kind wordt daadwerkelijk centraal gesteld, dit in tegenstelling tot andere locaties die ook tso aanbieden en waar kinderen zich niet welkom en veilig voelen. Zonde toch? Dat vinden wij dus ook. 

Veiligheid voorop, hoe staan we er voor?

Is het wel echt veilig om je kind naar de tso te brengen? Veel ouders twijfelen hierover en beslissen vaak dat het ze toch niet veilig genoeg lijkt om hun kind daarheen te laten gaan. Gelukkig staat veiligheid hier wel degelijk voorop en hoeft niemand zich daarover zorgen te maken, in welke stad dan ook. Veel ouders zijn dan ook tevreden over hoe hun kinderen de tijd daar ervaren, hoe fijn ze overblijven vinden. Het is zelfs zo dat sommige kinderen hun vriendjes daar ontmoeten om vervolgens de rest van hun jeugd mee op te trekken. Dit moeten ze missen als ze hier niet heen kunnen gaan. Daarnaast is het voor kinderen goed om andere kinderen te ontmoeten zodat ze ook kunnen zien hoe andere kinderen met specifieke situaties omgaan en reageren op verschillende dingen. Iedereen leert door te doen en als je alleen maar het voorbeeld van je ouders, broer of zus hebt dan mis je dit gedeelte. We staan er dus goed voor, er worden steeds meer kinderen in een dergelijke situatie gebracht en vooral op sociaal gebied blijkt dit keer op keer een succes te zijn en worden er positieve veranderingen waargenomen als ze later gaan solliciteren of in andere sociale situaties terecht gaan komen. Heb je nog twijfels over de tso? Hopelijk zijn die nu verdwenen, want die twijfels zijn echt niet meer nodig.